Οι γονείς επιθυμούν την καλή υγεία των παιδιών τους. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το θέμα απασχολεί δικαιολογημένα τους γονείς, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα από τα βασικότερα συστήματα του οργανισμού των παιδιών. Ο κύριος σκοπός του είναι να προστατεύει από ασθενειογόνους μικροοργανισμούς. Ειδικά από την αρχή του 2020, με την έναρξη της πανδημίας COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδείχθηκε κρίσιμο για τη διατήρηση της υγείας.
Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί το μηχανισμό που ασφαλίζει την προστασία του οργανισμού μας από τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς ή λοιμογόνους παράγοντες. Αυτοί μπορεί να είναι μικρόβια, ιοί, μύκητες ή παράσιτα. Για να διασφαλιστεί η προστασία του οργανισμού, απαιτείται η συνεργασία πολλών κυττάρων, μηχανισμών και οργάνων που υπάρχουν στο σώμα μας.
Πώς εξασφαλίζεται η προστασία μας από τους παθογόνους μικροοργανισμούς;
Για να προστατευθεί ο οργανισμός μας από τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, χρησιμοποιεί συνδυαστικά δύο βασικούς τρόπους:
- Ο πρώτος τρόπος που χρησιμοποιείται για να προστατευθούμε από τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς ενέχει τη χρήση φυσικών φραγμών. Αυτοί οι φραγμοί αποτρέπουν τα μικρόβια από το να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω των "πυλών εισόδου" του. Βασικοί φραγμοί περιλαμβάνουν το δέρμα και ειδικά στοιχεία της μύτης και του στόματος.
- Ο δευτερος τρόπος αποτελείται κυρίως από εξειδικευμένα κύτταρα του αίματος που ενεργοποιούνται με ειδικούς τρόπους όταν οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί καταφέρουν να εισέλθουν στο σώμα. Τα βασικότερα κύτταρα είναι τα φαγοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα. Τα φαγοκύτταρα, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, καταστρέφουν τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Τα λεμφοκύτταρα, από την πλευρά τους, παράγουν τις λεγόμενες κυτταροκίνες, δηλαδή πρωτεΐνες που βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επικοινωνούν μεταξύ τους και ρυθμίζουν την καταστροφή των μικροβίων.
Ποια είναι η αντίδραση του οργανισμού όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με έναν επιβλαβή μικροοργανισμό
Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού:
- Μη εμφάνιση λοίμωξης: Συνεπώς, το παιδί μας δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και παραμένει υγιές.
- Εμφάνιση υποκλινικής λοίμωξης: Πρόκειται για λοίμωξη από ένα παθογόνο μικρόβιο, αλλά χωρίς να εμφανίζονται συμπτώματα στο παιδί. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη φυσικής ανοσίας, και το παιδί δεν θα ξανά νοσήσει από αυτήν τη νόσο. Έτσι, το παιδί παραμένει υγιές χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας και είναι προστατευμένο από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
- Ανάπτυξη νόσου και εμφάνιση συμπτωμάτων: Σε αυτήν την περίπτωση, το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, εμετός κ.λπ. Παράλληλα, αποκτά φυσική ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν θα ξανά νοσήσει ή θα εμφανίσει πιο ήπια νόσο σε περίπτωση που έρθει ξανά σε επαφή με τον ίδιο μολυσματικό παράγοντα.
Πώς αποκτά το παιδί προστασία από ασθένειες μέσω της διαδικασίας του εμβολιασμού;
Ο εμβολιασμός προσφέρει στο παιδί μας τη δυνατότητα να αποκτήσει ανοσία κατά των ασθενειών. Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, εισάγονται στον οργανισμό του παιδιού ασφαλή αντιγόνα που προκαλούν αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να προκαλούν ασθένεια. Αυτή η αντίδραση ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και την ανάπτυξη των λεγόμενων μνήμης κυττάρων.
Τα αντισώματα που παράγονται κατά τον εμβολιασμό παραμένουν στον οργανισμό του παιδιού και τον προστατεύουν από μελλοντικές μολύνσεις από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό. Αν το παιδί έρθει ξανά σε επαφή με τον ίδιο αντίστοιχο παθογόνο, τα αντισώματα και η μνήμη κυττάρων αναγνωρίζουν τον παθογόνο και αντιδρούν γρήγορα για να τον εξουδετερώσουν, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της νόσου ή μειώνοντας σημαντικά τη σοβαρότητά της.
Έτσι, ο εμβολιασμός προσφέρει στο παιδί μας ένα ασφαλή τρόπο απόκτησης ανοσίας και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παθογόνους μικροοργανισμούς, προστατεύοντας την υγεία του και προλαμβάνοντας την εμφάνιση των ασθενειών.
Παιδικοί σταθμοί και ιώσεις
- Πότε είναι κατάλληλη η ηλικία για να πάει το παιδί στο σχολείο;
- Είναι το ανοσοποιητικό του έτοιμο να αντιμετωπίσει τις συχνές ιώσεις;
- Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν το παιδί από αυτές τις ιώσεις;
Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ιώσεις και μικρόβια από την ηλικία των 2 έως 2,5 ετών.
Η πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό μπορεί να είναι μία υγειονομική πρόκληση τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς του. Συχνά ακούμε γονείς να λένε "μια εβδομάδα πηγαίνουμε, δύο μένουμε σπίτι". Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, καθώς το παιδί από τον στενό κύκλο της οικογένειας βρίσκεται ξαφνικά σε ένα περιβάλλον με πολλά άλλα παιδιά και εκτίθεται σε συνήθεις εποχικές ιώσεις (π.χ. κοινό κρυολόγημα, ρινίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.λπ.). Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού "εκπαιδεύεται" να αντιμετωπίζει αυτές τις ιογενείς παθήσεις, καθώς έρχεται σε επαφή με αυτές. Συνεπώς, συχνά το παιδί επιστρέφει στο σπίτι με συμπτώματα λοίμωξης όπως πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή κ.λπ. Την επόμενη φορά που το ανοσοποιητικό του θα έρθει σε επαφή με τον ίδιο ιό (την ίδια ή ακόμη και την επόμενη σχολική χρονιά), θα είναι έτοιμο να τον αντιμετωπίσει. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει κύτταρα μνήμης που θα "θυμούνται" γρήγορα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού. Συχνά, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι απαλά ή ακόμη και απουσιάζουν. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί μπορεί να περάσει φυσιολογικά 8 - 10 ιώσεις κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, ιδίως στην πρώτη.
Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών με σοβαρές ανοσοανεπάρκειες, που χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και εμφανίζουν συχνές και σοβαρές λοιμώξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για την ανίχνευση της ανοσοανεπάρκειας και την παροχή της κατάλληλης διάγνωσης.
Όταν το παιδί αρρωστήσει πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο;
Σε περίπτωση που το παιδί μου αρρωστήσει, πρέπει να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Είναι ιδανικό να περάσουν επιπλέον 1 - 2 ημέρες χωρίς κανένα σύμπτωμα πριν επιστρέψει στο σχολείο, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας σε άλλα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται επίσης η επαφή και με άλλους ιούς, που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τον οργανισμό του παιδιού.
Από τα προηγούμενα προκύπτει πόσο ζωτικής σημασίας είναι το ανοσοποιητικό σύστημα για τα παιδιά, καθώς και για όλες τις ηλικίες. Ειδικά κατά την παιδική ηλικία, όπου οι λοιμώξεις είναι πολλές, απαιτείται η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος για να αντιμετωπιστούν οι ασθενογόνοι μικροοργανισμοί. Γι' αυτό, ως γονείς, είναι σημαντικό να ακολουθούμε απλές οδηγίες, όπως αυτές που περιγράφηκαν προηγουμένως, και να επιδείξουμε συνήθειες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού μας. Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα θα ενισχυθεί, επιτρέποντας στα παιδιά μας να παραμείνουν προστατευμένα.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής άμυνας των παιδιών;
- Σωστή διατροφή: Συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και άλλα συστατικά, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά (όπως βιταμίνη C, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, σελήνιο, βιταμίνη D, ω-3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά), φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση.
- Επαρκής ύπνος: Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν έναν επαρκή ύπνο σε κατάλληλο περιβάλλον (όπως ένα δωμάτιο με σωστό αερισμό). Για παράδειγμα, προτείνεται ότι παιδιά ηλικίας 1-3 ετών θα πρέπει να κοιμούνται από 12 έως 14 ώρες ανά ημέρα, ενώ παιδιά ηλικίας 3-6 ετών θα πρέπει να κοιμούνται από 10 έως 12 ώρες ανά ημέρα. Τέλος, παιδιά άνω των 6 ετών χρειάζονται περίπου 8-10 ώρες ύπνου κάθε μέρα.
- Σωστή υγιεινή σώματος: Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία να πλένουν τα χέρια τους συχνά, ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την χρήση της τουαλέτας, μετά από παιχνίδι στο πάρκο και μετά την επιστροφή από το σχολείο. Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό το πλύσιμο των χεριών, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν κάποιο αντισηπτικό διάλυμα ή αντιμικροβιακό gel.
- Σωστή υγιεινή περιβάλλοντος χώρου: Προβαίνουμε σε επαρκή αερισμό όλων των χώρων του σπιτιού μας. Αποφεύγουμε τους συνωστισμένους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων. Προσέχουμε να μην εκθέτουμε τα παιδιά μας στον παθητικό καπνό. Επιδιώκουμε τη συχνή απολύμανση των παιχνιδιών και των επιφανειών εργασίας τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
- Εμβολιασμός: Σε συνεργασία με τον παιδίατρο, είναι απαραίτητο να τηρούμε το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών, σύμφωνα με την κατάλληλη ηλικία και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Ζήτησε σήμερα μία δωρεάν προσφορά ασφάλειας υγείας!
Η απόλυτη ευελιξία στα χέρια σου! Είτε για ασφάλεια υγείας παιδιού, είτε για μία ενιαία ασφάλεια υγείας για ολόκληρη την οικογένεια, έχεις τον απόλυτο έλεγχο των καλύψεων, της συμμετοχής και των παροχών.