Παρόλο που συνήθως επισκεπτόμαστε τον γιατρό μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι απαραίτητο να υποβληθούμε σε κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να ανιχνεύσουμε παθήσεις σε πρώιμο στάδιο και να προλάβουμε τα χειρότερα.
Γνωρίζετε ποιες εξετάσεις είναι συνιστώμενες ανάλογα με την ηλικία σας και ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβουμε;
Ηλικίες 14 - 20
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης, που κυμαίνεται συνήθως από τα 14 έως τα 20 έτη, όπου συνήθως παύει η παρακολούθηση από παιδίατρο και αναλαμβάνει ο οικογενειακός γιατρός ή ο παθολόγος, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα εξής:
- Παρακολούθηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερίνης, λαμβάνοντας υπόψη τους ατομικούς και οικογενειακούς παράγοντες κινδύνου.
- Παροχή οδηγιών σχετικά με την τακτική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένου την αποφυγή περιττού λίπους, αλατιού και ζάχαρης, καθώς και έτοιμων γευμάτων.
- Συζήτηση για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και παροχή συμβουλών για την παύση του καπνίσματος και την ασφαλή οδήγηση.
- Παρακολούθηση της φυσιολογικής έμμηνης ρύσης στα κορίτσια και των δευτερογενών χαρακτηριστικών των δύο φύλων, προκειμένου να ανιχνεύονται ενδεχόμενες ορμονικές διαταραχές σε πρώιμα στάδια.
- Έλεγχος της πληρότητας των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί σε νεότερες ηλικίες, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, και συμπλήρωση των αναγκαίων αναμνηστικών δόσεων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που συνήθως δίνεται στα κορίτσια αυτής της ηλικίας και προσφέρει αποτελεσματική προστασία από τον μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
- Έλεγχος της όρασης και της ακοής, καθώς και σύσταση για τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για προληπτική φροντίδα των δοντιών.
Ηλικίες 20 - 40
- Όσον αφορά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται τακτικά κλινική εξέταση για την καρδιαγγειακή υγεία, προκειμένου να ελέγχονται η αρτηριακή υπέρταση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς και η καλή λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και να αποκλείεται η πιθανότητα αναιμίας.
- Όσον αφορά το ουρογεννητικό σύστημα, στις γυναίκες πρέπει να γίνεται ετήσιο Test Pap, γυναικολογική εξέταση και έλεγχος των μαστών με ψηλάφηση. Επίσης, πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, λαμβάνοντας αρκετό ασβέστιο και φυλλικό οξύ (και να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής αν χρειάζεται). Επίσης, πρέπει να ελέγχεται η ανοσοποίησή τους στην ερυθρά, για προληπτικούς λόγους κατά τη διάρκεια μελλοντικής εγκυμοσύνης.
- Οι άνδρες, αν είχαν κρυψορχία στην παιδική τους ηλικία, θα πρέπει να ελέγχονται από ουρολόγο για την αποκλεισμό ορχικών νεοπλασιών.
- Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεται σε 10ετή βάση το εμβόλιο Td (διφθερίτιδας-τετάνου) και της ηπατίτιδας Β όποτε κριθεί απαραίτητο μετά από έλεγχο των αντισωμάτων. Επίσης συστήνεται ο εμβολιασμός των καπνιστών κατά του πνευμονιόκοκκου και ενδεχομένως κατά της εποχικής γρίπης.
- Είναι επίσης σημαντικό να γίνεται έλεγχος και να δίνονται συμβουλές σχετικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη φυσικής άσκησης, τις διαταραχές διατροφής (ιδίως την παχυσαρκία) και την έλλειψη φυτικών ινών (που συνήθως οδηγεί σε προβλήματα πεπτικού συστήματος, όπως δυσκοιλιότητα).
Ηλικίες 40 - 65
- Λόγω της συσσώρευσης παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και την εμφάνιση νόσων που επηρεάζουν την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης, τα οποία συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα πρώτα στάδιά τους, θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος που περιλαμβάνει καρδιολογική αξιολόγηση και αν απαιτείται τεστ κοπώσεως.
- Πέρα από αυτά που ισχύουν για τις νεότερες ηλικίες (ιδίως άνω των 50 ετών), θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος των κοπράνων για την ανίχνευση μικροσκοπικής αιμορραγίας ή ακόμα καλύτερα προληπτική κολονοσκόπηση (κάθε πέντε έτη).
- Οι άνδρες (ιδίως άνω των 50 ετών) θα πρέπει να ελέγχουν την υγεία του προστάτη τους τόσο με τη δακτυλική εξέταση από ουρολόγο όσο και με τη μέτρηση του επιπέδου του προστατικού αντιγόνου (PSA).
- Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια και μετά την εμμηνόπαυση να ελέγχουν την οστική τους πυκνότητα.
Ηλικίες άνω των 65
Εκτός από τα προαναφερθέντα, είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος της όρασης και ακοής, να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής και το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων ενεργειών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, καθώς και να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί εναντίον του πνευμονοκοκκίου και της εποχικής γρίπης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γίνεται εμβολιασμός κατά του ιού έρπητα-ζωστήρα σε ευάλωτες ομάδες.
Ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας
Συνιστάται να παρατηρούμε προσεκτικά τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας και να εξετάζουμε την πιθανή οργανική αιτία των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε με την καθοδήγηση και συνεργασία του προσωπικού ή του οικογενειακού μας γιατρού, ώστε να αξιοποιούμε έξυπνα όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές μεθόδους για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Συμπτώματα που εκδηλώνονται με έντονο τρόπο μπορεί να μας προειδοποιούν για την ύπαρξη προβλήματος στον οργανισμό μας γι' αυτό συστήνεται ιατρική εξέταση, για παράδειγμα:
- Οποιαδήποτε τοπική διόγκωση ή πρήξιμο σε συγκεκριμένο μέρος του σώματος.
- Έντονος ή συνεχής πόνος σε συγκεκριμένη περιοχή, είτε γενικευμένα.
- Επίμονος πυρετός που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Συνεχής αίσθημα παλμών ή εφίδρωση που δεν εξηγείται εύκολα.
- Αλλαγές στον ρυθμό ούρησης ή δυσκολία στην κένωση.
- Αλλαγή στην όρεξη ή ακούσια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους.
Τώρα που αντιλαμβάνεστε τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων για την παρακολούθηση της υγείας σας, συνιστάται να προγραμματίζετε τακτικούς ελέγχους και διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να απολαμβάνεται μια καλύτερη ζωή τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον!
Ζήτησε σήμερα μία δωρεάν προσφορά ασφάλειας υγείας!
Η απόλυτη ευελιξία στα χέρια σου! Είτε για ασφάλεια υγείας παιδιού, είτε για μία ενιαία ασφάλεια υγείας για ολόκληρη την οικογένεια, έχεις τον απόλυτο έλεγχο των καλύψεων, της συμμετοχής και των παροχών.